Busójárás - Mohács
   
 
 
 
Poklada - Mohač
MENÜ

 

 

Napjainkban e népszokás menete, programja az idegenforgalom miatt már szervezett. Minden egyes programnak megvan a helye és ideje. A busóknak természetesen szabad akaratuk van: azt csinálnak, amihez kedvük támad, és ott, ahol akarják. Természetesen a főbb programokon kötelező résztvenniük, különben nagy lenne a fejetlenség.

 

A Busójárás napjainkban a következőképpen zajlik:

 

 

A csütörtök a gyerekek napja. Ezt a napot a mohácsiak Kisfarsangként említik. Délelőtt az óvódások és a kisiskolások különböző programokkal készülődnek a nagy farsangi mulatozásra. Ebéd után rajtol a jelmezes Jankele-futóverseny a főtéren. Ők a Sokacrévet érintve a főtére futnak vissza. Mire beérnek már javában tart a jankelék és kisbusók szabad farsangolása a belvárosban. Három óra magasságában a gyermek néptáncosok és a busók a Mohácsi Sokacok Olvasóköre épületében (Táncsics M. u. 34.) gyülekeznek, ahonnan vidám, zeneszóval (Mladi orkestar) kísért Farsangi felvonulás indul a főtérre. Mikor a főtérre érnek elkezdődik a gyermek-tánccsoportok színpadi műsora. Közben a téren busójárási eszközök bemutatója folyik. Sötétedéskor a programok végetérnek, mindenki hazatér.

Péntek ebéd után kezdetét veszi a Területi Németnépdal-éneklési verseny. Egyidőben a moziban kezdetét veszi a Nemzetközi Farsangi Dudástalálkozó. Az Ifjúsági Centrumban ezalatt rendezik meg az Országos Népzenei Tehetségkutató Versenyt. A délután folyamán a moziban kiállítás-megnyitón vehetünk részt. Kora délutántól a főtéri és a Deák téri szabadtéri színpadokon busócsoportok, tánccsoportok és zenekarok lépnek fel. A moziban népzenei koncertet tartanak, közben az emeleten maszkfaragók és kellék-készítők kiállítása nyílik. Este a Duna Irodaházban délszláv táncházat tartanak, a Schneider Művészeti Iskolában pedig a magyar táncokba kóstolhatunk bele.

Szombat reggel kerül megrendezésre a hagyományos Schneider Lajos Országos Népdaléneklési Találkozó. Reggel a belvárosban népművészeti vásár nyílik. 10 órától egészen estig tánccsoportok, zenekarok és busócsoportok lépnek fel a különböző színpadokon: Főtér, Deák tér, Busóudvar, Szerb templomkert. Ebéd után a Busóudvartól indul a busók lakodalmas menete. A menet során a Bensheim téren Busószobor koszorúzására kerül sor. Szintén ebéd után kezdődik a "Vigasság a busókkal" a Síp utcában, előzenés készülődés a vasárnapra: kézműves bemutatók, szekérdíszítés, sokacbab-főzés. Délután 15 órakor a főtéren "A legenda újjáéled", majd a közreműködő busócsoport a II. mohácsi csata áldozatainak emlékére koszorúz a főtéri Három Vitéz szobornál. Este kerül sor az Ifjúsági Centrumban a magyar bálra, a Városi Sportcsarnokban pedig hagyományos batyus sokac bált tartanak, a Duna Irodaházban délszláv táncházat tartanak eközben.

A vasárnap a főnap. Ezt a napot Farsangvasárnapnap nevezik. Reggel a főutcán népművészeti- és kézművesvásár nyílik. 10 órakor a főtéren a mohácsi busók ízelítő bemutatkozását tekinthetjük meg. Ugyancsak 10 órától a Kossuth Filmszínházban nemzetiségi néptáncműsort láthatunk. Közben a Busóudvar színpadán, a Deák téren és a Szerb templomkertben is folklórbemutatók zajlanak. A nap folyamán a Kígyó utcában betekinthetünk Englert Antal busómaszkfaragó műhelyébe, ahol élőmunka bemutató is vár ránk. Fél 11-től a főtéren sokac táncházba kapcsolódhatunk be. 12.30-tól a Sokacrévben a busók csónakos átkelésének lehetünk szemtanúi. Ugyanekkor a Gólya utcában a Drugovi busócsoport megkoszorúzza a "Páták" emléktáblát. (Pávkovics István, Páták mohácsi származású hegedűs volt. Már kiskorában megtanult zenélni. A tudását nagyon hamar magas szintre emelte. Majd ezzel a virtuóz sokac muzsikával járta az országot.) Közben a főtéren nemzetiségi néptácbemutató van. A koszorúzás végeztével a busócsoportok a Kóló téren gyülekeznek. Amikor mindenki odaért, a tradicionális ágyúlövésre 14 órakor megindul a busófelvonulás. A busócsoportok a Kóló térről a Tomori utcán és a főutcán át bevonulnak a főtérre. Itt a polgármester köszönti a részvevőket, majd busóavatás és busók busója választás következik. (Ennek során egy fiatalt hivatalosan is busóvá avatnak. Erre korábban is külön ceremónia volt: a fiatal legény és a busócsoport legidősebb, legtapasztaltabb tagja -általában a csoportvezető- összeakasztották a kisujjaikat. A feladat az volt, hogy az ellenfelet a földre kellett juttatni. Ha ez az ifjú legénynek sikerült, akkor maguk közé vették, és felölthette a busóruhát. Ha viszont nem sikerült, akkor még nem vállhatott busóvá.) Ezekután szabad farsangolás veszi kezdetét a városban. 16.30-kor a kompról a busók a Dunán leeresztik a farsangi koporsót. Ezzel a telet elúsztatják. Ezután a busók visszatérnek a főtérre, ahol társaik meggyújtják a máglyát. Ezt a busók körbetáncolják. Ezután a Duna Irodaházban lehet táncolni a busókkal.

Hétfőn kora délután a Sokackörben megkoszorúzzák Kersics Anka sokac népdalénekes emléktábláját. Ezután a Kóló téren és a környező utcák házaiban a busók házról-házra járva végzik el télűző, gonoszűző, tavaszhozó, termékenységvarázsló rítusukat.

Kedd a Busójárás és egyben a farsang zárónapja. Ezt a napot hívják húshagyókeddnek. Egyes busócsoportok már kora reggel beöltöznek és lovaskocsikkal járva a város óvodáiban, iskoláiban és házaiban mókáznak és végzik feladatukat (télűzés, gonoszűzés, termékenységvarázslás). Délután a busócsoportok a Kóló téren gyülekeznek, majd -akárcsak vasárnap- bevonulnak a főtérre. Itt megkezdődik a szabad farsangolás. Közben a színpadon a Zora táncegyüttes lép fel. Szürkületkor a busók összegyűlnek a főtéren, a tél koporsóját felhelyezik az újabb máglya tetejére, majd máglyagyújtással, koporsóégetéssel, és a máglya körültáncolásával eltemetik a telet és a farsangot. Este busóbált rendeznek éjfélig. Éjfélkor minden busó leveszi az álarcát, amit addig szigorúan tilos volt. Kolompjaikat is leveszik, melyek a kereplőkkel együtt elnémulnak. Így hazasétálnak, és felszerelésüket elteszik egy évre. Ezzel megkezdődik a nagyböjt.

 

 

Mohács, 2016. január 18.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Asztali nézet